Ik wil mensen doen geloven in zichzelf en hun capaciteiten, want dan kunnen ze veel.

Ik wil mensen doen geloven in zichzelf en hun capaciteiten, want dan kunnen ze veel.

Ik ga wandelen en ik pak jullie mee, simpel toch?

Wandelend Perspectief is een passieproject van Ludo De Ranter. ‘De Ludo’ voor de vrienden. Tijdens zijn professionele loopbaan ging Ludo’s aandacht al snel naar kansengroepen. Hij deed ervaring op in het buurtopbouwwerk, in het werk met ex-gedetineerden, in werkzoekenden- en migrantenwerking én in de sociale tewerkstelling. Meer dan twintig jaar stond Ludo aan het roer van een maatwerkbedrijf (een beschutte werkplaats, zoals dat vroeger heette). Daar ontdekte hij wat zijn drijfveer is, in alles wat hij doet: “Oog hebben voor het individu, de groep én ieders talenten.

Ludo’s pensioen bracht een nieuw inzicht. Stilzitten, daar is hij nog niet aan toe. Vanuit zijn passie en ervaring mensen helpen, daar heeft hij wel zin in. En zo groeide Wandelend Perspectief: uit een grote liefde voor wandelen én uit de goesting om mensen vooruit te helpen. Met de nodige bagage in de rugzak samen op pad: eenvoudig, maar zo krachtig.

Ludo noemt zijn Wandelend Perspectief liever geen therapie. Hij is ook geen consultant, maar wel een luisterend oor en een klankbord. Bovendien is hij ervaringsdeskundige* en begrijpt hij maar al te goed wat momenten van twijfel kunnen teweegbrengen. Ludo is vooral iemand die jouw buikgevoel laat spreken. Zijn ervaring en expertise in ‘menswerk’ zijn daarbij een waardevolle leidraad. Dat, en zijn tomeloze goesting en levenslust.

Ludo gelooft rotsvast in de kracht van wandelen als katalysator. Vrijuit kunnen praten tijdens een staptocht ontspant lichaam en geest. Het schept ruimte om rustig te kijken naar wat je zelf kan, wat je wil, wat moet en wat niet. Een wandeltocht kan die dingen blootleggen die jij vanbinnen wel al weet of vermoedt, maar die verstopt zitten onder de druk op je schouders. Mensen die zeggen dat ze daar geen tijd voor hebben, geeft Ludo graag lik op stuk. De zelfreflectie die een Wandelend Perspectief brengt, kan je net veel kostbare tijd doen winnen.

Ludo werkt voor een aantal trajecten samen met systeempsychotherapeut Greet Essing. In de therapiekamer verdiepte Greet zich vooral in relatietherapie, complex trauma en burn-out- en stressklachten. In haar vrije tijd toeft Greet graag in de bergen en de bossen. Onder het motto ‘practice what you preach’ verdiept Greet zich al een tijd in wandeltherapie en staat ze te popelen om mee op Wandelend Perspectief te gaan.

Voor het organisatie- en teamaanbod vormt Ludo een tandem met Nancy Jaspers. Als consultant/coach/trainer begeleidt Nancy strategische leer- en co-creatieprocessen in organisatie. Daarnaast faciliteert ze werksessies en vormingsdagen voor en met teams. Nancy is ook gecertificeerd EcoTuner©: ze begeleidt mensen en organisaties bij het versterken van hun relatie met de natuur.

* Ludo ondervond aan den lijve hoe moeilijk en eenzaam een organisatie leiden soms kan zijn. Hoe factoren waar je geen vat op hebt, zoals een crisis, een grote impact hebben op een organisatie. En dan zijn er nog alle ‘dagdagelijkse’ beslommeringen. Ook bij hem ging het licht ooit uit en ook hij moest op zoek naar manieren om te ontspannen en naar een klankbord. Die ervaring neemt hij op elk Wandelend Perspectief mee.

De spelregels van Wandelend Perspectief

#1

Jij en alleen jij bepaalt welke richting je kiest. Je moet dus allereerst zelf goesting hebben om stappen te zetten – letterlijk en figuurlijk. Wandelend Perspectief kan je wel een ‘duwtje’ geven: instrumenten aanreiken en voorwaarden scheppen om jou keuzes te helpen maken.

#2

We wandelen geen wedstrijd, want competitie is er al genoeg. Rust vinden in de beweging en zo ons eigen perspectief scherpstellen, dat is ons doel.

#3

Iedereen wandelt op z’n eigen tempo. Zoek en vind je eigen tred. Geniet ervan.

#4

Wil je babbelen, neuriën of net volkomen stil zijn tijdens het wandelen? Doe wat goed voelt voor jou.

#5

We respecteren en dragen zorg voor onszelf, elkaar en de natuur.

#6

Geen enkele wandeltocht van Wandelend Perspectief is gevaarlijk. We zoeken geen uitdaging op dat vlak, onze focus is de uitdaging met onszelf.

Heb je wel oren naar de aanpak van Wandelend Perspectief en wil je graag op tocht? Laat ons dan snel eens kennismaken.